M彗a i nie tylko...

Tu dowiesz si czym s zbo瘸, jak powstaj m彗i, kasze i inne produkty zbo穎we, co dawniej i wsp馧cze郾ie jadano...

Produkcja kaszy (gryczanej)

Ziarno gryki
zasypywano do kosza na mlewniku.

By uzyska z niego kasz nale瘸這, w trakcie kilkakrotnych przemia堯w, pozbawi je twardych 逝sek (otr帳). Nast瘼nie, ju wedle upodobania klienta, m造narz mieli je (豉ma) na jeszcze drobniejsze grudki. Rozstawienie kamieni, a co za tym idzie grubo嗆 przemia逝, regulowano przy pomocy 鈔uby na stole mlewnika. Po pierwszych przemia豉ch uzyskany produkt przesiewano w wialni w celu pozbycia si otr帳. Gotowy wyr鏏 sortowano dodatkowo na odsiewaczu, wa穎no i zsypywano do work闚. Otr瑿y r闚nie by造 zabierane przez gospodarza, by造 bowiem znakomit karm dla 鈍i.

gryka

nasiona gryki