M±ka i nie tylko...
Tu dowiesz siê czym s± zbo¿a, jak powstaj± m±ki, kasze i inne produkty zbo¿owe, co dawniej i wspó³cze¶nie jadano...
Produkcja kaszy (gryczanej)

Ziarno gryki
zasypywano do kosza na mlewniku.
By uzyskaæ z niego kaszê nale¿a³o, w trakcie kilkakrotnych przemia³ów, pozbawiæ je twardych ³usek (otr±b). Nastêpnie, ju¿ wedle upodobania klienta, m³ynarz mieli³ je (³ama³) na jeszcze drobniejsze grudki. Rozstawienie kamieni, a co za tym idzie grubo¶æ przemia³u, regulowano przy pomocy ¶ruby na stole mlewnika. Po pierwszych przemia³ach uzyskany produkt przesiewano w wialni w celu pozbycia siê otr±b. Gotowy wyrób sortowano dodatkowo na odsiewaczu, wa¿ono i zsypywano do worków. Otrêby równie¿ by³y zabierane przez gospodarza, by³y bowiem znakomit± karm± dla ¶wiñ.

