M彗a i nie tylko...

Tu dowiesz si czym s zbo瘸, jak powstaj m彗i, kasze i inne produkty zbo穎we, co dawniej i wsp馧cze郾ie jadano...

Jak to si robi?

Ludzie biedniejsi b康 pozbawieni dost瘼u do infrastruktury mechanicznej robili kasz sami.

Mo積a te by這 skorzysta z jednego z m造n闚, kt鏎e w p騧nym 鈔edniowieczu wyrasta造 w Polsce jak grzyby po deszczu. Poniewa do produkcji kaszy trzeba innych nieco urz康ze, ni do produkcji m彗i, rozwin窸a si nawet specjalna kategoria m造n闚 kaszowych, czyli kaszownik闚. Wyposa瞠nie takiego m造na obejrze mo積a cho熲y na zamku malborskim. Niezale積ie od tego, w jakich warunkach przyst瘼owano do produkowania kaszy, czynno軼i by造 podobne. Po wym堯ceniu zbo瘸 oczyszczano je i oddzielano ziarno od plew w urz康zeniu zwanym wialni. Ziarno by這 nast瘼nie ob逝skiwane i kruszone na kasz. Biedniejsi lub nie maj帷y dost瘼u do m造na u篡wali w tym celu specjalnego mo寮zierza zwanego st瘼, rozbijaj帷 ziarno drewnianym narz璠ziem znanym jako st瘼or. Nie by這 to zaj璚ie lekkie. Z kolei w m造nach ziarno rozdrabnia造 kamienie m造雟kie, stanowi帷e cz窷 tzw. mlewnika. Wreszcie kasz nale瘸這 przesia. W kaszownikach s逝篡 do tego odsiewacz – urz康zenie zawieraj帷e kilka sit (przy „r璚znej” produkcji wystarcza這 jedno).


Produkcja kaszy (i handel ni) podlega造 w dawnej Polsce podobnym ograniczeniom, co inne zwi您ane z 篡wno軼i rzemios豉. W miastach monopolizowa造 j cechy krupnik闚 (jaglarzy). Po tym kompletnie dzi zapomnianym fachu zosta造 tylko nazwy ulic, jak np. Krupnicza we Wroc豉wiu, i ciekawe akta cechowe. Natomiast na wsiach produkcja kaszy by豉 dla ch這p闚 tak瞠 cz窷ci pa雟zczy幡ianych powinno軼i.