M彗a i nie tylko...

Tu dowiesz si czym s zbo瘸, jak powstaj m彗i, kasze i inne produkty zbo穎we, co dawniej i wsp馧cze郾ie jadano...

Zbo瘸 w Polsce

Zbo瘸 w Polsce zajmuj obecnie ok. 74 % powierzchni wszystkich zasiew闚.

Ich uprawa wymaga odpowiednich warunk闚 i zabieg闚. Aby mog造 nale篡cie si rozwija i dojrzewa musz mie odpowiedni temperatur. Dla ro郵in ozimych (wysiewanych jesieni) wynosi ona 0-5 stopni Celsjusza: dla 篡ta przez 20-50 dni, pszenicy 20-60 dni, j璚zmienia 10-30 dni. Dla zb騜 jarych (wysiewanych wiosn) temperatura winna by wy窺za, 5-10 stopni, i panowa od minimum od 10 do 14 dni. Zbo瘸 r騜ni si te pomi璠zy sob je郵i chodzi o zapotrzebowanie na s這鎍e. Najwi瘯szej liczby dni s這necznych potrzebuj: pszenica, 篡to, owies, j璚zmie i pszen篡to. Proso natomiast jest zbo瞠m dnia kr鏒kiego i nie potrzebuje du瞠j ilo軼i promieni s這necznych, aby zakie趾owa. R騜na jest te odporno嗆 na mr霩: 篡to wytrzymuje temperatur do -25 stopni Celsjusza, pszenica -18, pszen篡to i j璚zmie ozimy -13 stopni.




Wi瘯szo嗆 zb騜 wymaga przed siewem orki (do ok. 20 cm g喚boko軼i). Je郵i jednak siew ma nast徙i po ro郵inach okopowych wystarczy rozkruszy gleb jedynie kultywatorem i bronami. Najlepszym miejscem (stanowiskiem) do wysiewu zbo瘸 s pola, z kt鏎ych zebrano rzepak lub ro郵iny pastewne. Dobrym rozwi您aniem jest te siew po owsie, gdy ten nie uczestniczy w przeno-szeniu chor鏏 p這dozmianowych. Z tego samego wzgl璠u nie powinno si wysiewa pszenicy w j璚zmienisku. Termin siewu zale篡 od gatunku i rejonu kraju. Najwcze郾iej wysiewa si j璚zmie ozimy (1 dekada wrze郾ia), potem 篡to i pszen篡to ozime (2 dekada wrze郾ia), a najp騧niej pszenic (od 3 dekady wrze郾ia do 1 dekady pa寮ziernika). Zbo瘸 jare sieje si mi璠zy 2 dekad marca a 1 dekad kwietnia. Zbi鏎 trwa od 1-2 dekady lipca do 1 dekady wrze郾ia.