M彗a i nie tylko...

Tu dowiesz si czym s zbo瘸, jak powstaj m彗i, kasze i inne produkty zbo穎we, co dawniej i wsp馧cze郾ie jadano...

Rodzaje kasz

Jadalne nasiona zb騜, cz瘰to w postaci lekko rozdrobnionej lub tylko pozbawionej twardej 逝ski. Kasza, dzi瘯i wysokiej zawarto軼i skrobi posiada wysok warto嗆 od篡wcz. Od wiek闚 u篡wana jest jako jeden z podstawowych sk豉dnik闚 kulinarnych w wielu kuchniach 鈍iata. W kuchni polskiej a do po. XVII w. rozmaite kasze stanowi造 podstaw wy篡wienia wi瘯szo軼i po-pulacji.

Rodzaje kasz:

Kasza gryczana
Zawiera du穎 bia趾a, w璕lowodan闚, sk豉dnik闚 mineralnych oraz witaminy B1 i PP i zwi您ki mineralne wapnia, 瞠laza, fosforu, potasu i magnezu. Bia趾a tej kaszy s cenniejsze ni bia趾a zb騜, a zbli穎ne warto軼i i strawno軼i do bia貫k ro郵in str帷zkowych. W medycynie ludowej ceniona jako pokarm rozgrzewaj帷y i ograniczaj帷y zbyt obfite mie-si帷zkowanie. Odwar z kaszy podawano przy biegunkach. Kasza gryczana cz瘰to stosowana jest jako dodatek do gor帷ych da zar闚no mi瘰nych, jak i wegetaria雟kich. Mo瞠 tak瞠 stanowi pe軟owarto軼iowy posi貫k, je郵i uzupe軟i si go sosem i sur闚kami.
Kasza gryczana nazywana dawniej hreczan jest ceniona i u篡wana za ziemiach polskich od dawna. By豉 tu popularna zanim jeszcze sprowadzono do Polski ziemniaki i ry. Pocz徠kowo gotowano z niej g瘰te zupy. Najwi瘯sze zastosowanie mia豉 na kresach wschodnich oraz Lubelszczy幡ie, gdzie jeszcze w po. XX w. by這 oko這 30 kaszarni. Najs造nniejszymi daniami regionalnymi z tej kaszy s tam do dzi: pieczone „pierogi bi貪orajskie” z farszem z kaszy gryczanej, ziemniak闚 i sera oraz „pierogi nowodworskie” (gotowane) z kasz gry-czan, serem, rodzynkami, cynamonem, imbirem i mi皻. Na Pomorzu popularne by造 pierogi z mi瘰em i kasz gryczan podawane ze 鄉ietan lub skwarkami.


Kasza j璚zmienna
Do jej produkcji najlepiej nadaje si ziarno j璚zmienia wielorz璠owego, poniewa jest ono 豉twiejsze w obr鏏ce (nie rozkrusza si), za otrzymana z niego kasza za-chowuje sypko嗆 po ugotowaniu i ma wy窺z warto嗆 od篡wcz (zawiera wi璚ej bia貫k). W Polsce kasze j璚zmienne stanowi 70% og鏊nej ilo軼i produkowanych kasz. Rozr騜nia si ich nast瘼uj帷e rodzaje:
- P璚zak, czyli ca貫 ob逝skane i wypolerowane ziarno j璚zmienia. Jest on traktowany jako przetw鏎 zbo穎wy jako軼iowo gorszy, st康 jego konsumpcja jest stosunkowo niewielka. W kaszarstwie p璚zak jest g堯wnie p馧produktem, z kt鏎ego wyrabia si kasz j璚zmienn per這w i kasz j璚zmienn 豉man. Odpowiednio przygotowany p璚zak jest cz瘰to stosowan przyn皻 w po這wie ryb na w璠k.


- Kasza j璚zmienna per這wa, kt鏎a jest uwa瘸na za najlepszy przetw鏎 kaszarski z j璚z-mienia i cieszy si najwi瘯szym popytem. Otrzymuje si j przez poci璚ie p璚zaku na du瞠 cz御tki, kt鏎e poddaje si nast瘼nie obtoczeniu i polerowaniu.
- Kasza j璚zmienna 豉mana, otrzymywana r闚nie przez poci璚ie p璚zaku.


Kasza jaglana (jag造)
Wytwarzana z 逝skanego ziarna prosa. Zawiera oko這 65% skrobi, kt鏎a jest znacznie delikatniejsza ni w kaszy j璚zmiennej i pszennej oraz oko這 10% bia趾a (mniej ni poprzednie). Jest dobrym sk豉dnikiem energetycznym. Jako 瞠 nie zawiera glutenu polecana jest szczeg鏊nie dla ma造ch dzieci, oraz os鏏 na diecie lekkostrawnej lub bezglute-nowej. Kasza jaglana zawiera rzadko wyst瘼uj帷 w produktach spo篡wczych krzemionk, maj帷 leczniczy wp造w na stawy, a tak瞠 korzystnie wp造wa na wygl康 sk鏎y, paznokci i w這s闚.


Kasza manna (grysik)
Wytwarzana z pszenicy, podczas jej przemia逝 na m彗. Jedna z najbardziej popularnych kasz, najcz窷ciej stosowana w dietach ma造ch dzieci oraz os鏏 z nadwra磧iwo軼i uk豉du pokarmowego, gdy jest lekkostrawna. Zawiera jednak gluten.


Kasza kukurydziana
Wytwarzana w postaci drobnego i grubego grysiku. Zawiera b這nnik, witaminy B1 i PP oraz beta-karoten. Jest bardzo popularna w Ameryce Po逝dniowej i 字odkowej, gdzie robi si z niej placki i tortill. W kuchni w這skiej przyrz康za si z niej polent, a w Rumunii - mama造g.


Kasza z komosy ry穎wej (ry peruwia雟ki)
Niezwykle bogata w pe軟owarto軼iowe bia趾o (zawiera wszystkie aminokwasy niezb璠ne dla cz這wieka, co w pokarmach ro郵innych jest zupe軟ie wyj徠kowe) oraz w sole mineralne i witaminy. Jest idealnym sk豉dnikie zr闚nowa穎nego od篡wiania, zw豉szcza dla wegetarian. Nie zawiera glutenu, ma te niski indeks gli-kemiczny. Jej wysokie walory od篡wcze sprawi造, 瞠 znalaz豉 zastosowanie w progrmach kosmicznych NASA.


Kuskus
Kasza wytwarzana z pszenicy twardej przy jej mieleniu w prymitywnych, kamien-nych 瘸rnach i s逝膨ca w p軟.-zach. Afryce do przyrz康zania tradycyjnego produktu spo-篡wczego, 陰cz帷ego cechy makaronu i kaszy